Menu 1
Szkolne Kasy Oszczędności PKO Banku Polskiego (SKO) to najstarszy, największy i jednocześnie najnowocześniejszy program edukacji finansowej w Polsce dla dzieci. Szkolne Kasy Oszczędności to przede wszystkim praktyczna nauka oszczędzania i przedsiębiorczości. Do systematycznego oszczędzania zachęca atrakcyjne oprocentowanie zgromadzonych na rachunkach SKO środków. Obecność programu w Internecie sprawia, że uczniowie zyskują codzienny dostęp do wiedzy z dziedziny finansów podanej w ciekawy i przystępny sposób.
W naszej szkole również działa Szkolna Kasa Oszczędności. Opiekunami SKO są pani Barbara Więch, pani Katarzyna Kicińska.
Pomysł powstania SKO w naszej szkole narodził się z myślą zaszczepienia wśród uczniów idei gospodarowania posiadanymi kieszonkowymi, oszczędnościami itp. Chcemy pokazać uczniom, że nawet najmniejsze systematycznie odkładane pieniądze w bliższej czy dalszej przyszłości przyniosą zysk w postaci:
- zgromadzonej kwoty na zakup wymarzonej rzeczy,
- kieszonkowego na wycieczkę czy wakacje,
- nagrody za systematyczne oszczędzanie w SKO.
Dzięki udziałowi w programie uczniowie:
- nauczą się zarządzania finansami osobistymi,
- wyrobią w sobie nawyk świadomego oszczędzania,
- zdobędą wiedzę na temat oszczędzania i roli pieniądza we współczesnym świecie,
- nabędą praktyczne umiejętności z zakresu korzystania z usług bankowych.
Zachęcamy uczniów naszej szkoły, którzy jeszcze nie założyli konta oszczędnościowego, do skorzystania z nowej oferty SKO. Wszystkie informacje można uzyskać u opiekunów SKO w świetlicy szkolnej.
Zapraszamy do odwiedzenia stron: www.sko.edu.pl, www.sko.pkobp.pl
Konkurs plastyczny SKO "Moja wymarzona karta do bankomatu"
Rozstrzygnięty został konkurs plastyczny „Moja wymarzona karta do bankomatu”, zorganizowany przez Szkolną Kasę Oszczędności PKO BP działającą w naszej szkole. Na konkurs wpłynęło 38 prac wykonanych przez uczniów klas I-III.
Konkurs plastyczny "Skarbonka moich marzeń"
W październiku 2022 r. został zorganizowany przez opiekunów Szkolnej Kasy Oszczędności PKO BP konkurs plastyczny pt. „Skarbonka moich marzeń”. Głównym celem konkursu było zachęcenie uczniów do zainteresowania się tematyką oszczędzania. Chętni uczniowie klas I-III naszej szkoły wykonali swoje prace w formie przestrzennej, z możliwością wykorzystania różnorodnych materiałów również recyklingowych.
Witamy, witamy! Z rokiem szkolnym 2022/2023 do oszczędzania w SKO zapraszamy!
Co to jest SKO?
SKO to Szkolna Kasa Oszczędności.
W naszej szkole funkcjonuje już wiele lat. Działa pod patronatem I Oddziału Banku PKO BP w Rzeszowie. Jest to nowoczesny program edukacji finansowej, który bezpiecznie i jednocześnie ciekawie uczy zarządzania oszczędnościami. Za zgodą i poświadczeniem pisemnym rodziców, bądź opiekunów prawnych możesz założyć swoje pierwsze, własne konto oszczędnościowe w Banku PKO BP.
Chętnych uczniów, którzy chcą mieć swoje konto oraz rozpocząć swoją przygodę z oszczędzaniem serdecznie zapraszamy!!!
SKO w roku szkolnym 2021/2022
Drodzy uczniowie przed nami nowy rok szkolny 2021/2022. Zachęcamy Was więc po raz kolejny do systematycznego oszczędzania i przypominamy o celach SKO:
- Propagowanie idei oszczędzania wśród uczniów naszej szkoły.
- Kształtowanie nawyku systematycznego oszczędzania.
- Racjonalne gospodarowanie posiadanymi środkami finansowymi.
- Kształtowanie umiejętności szanowania pieniądza.
- Przyzwyczajenie do korzystania z usług bankowych.
Konkurs plastyczny "Dziś oszczędzam w SKO jutro w PKO - czyli o korzyściach płynących z oszczędzania"
Konkurs plastyczny „Dziś oszczędzam w SKO jutro w PKO – czyli o korzyściach płynących z oszczędzania” zorganizowany przez Szkolną Kasę Oszczędności PKO BP działającą w naszej szkole, został rozstrzygnięty. Głównym celem było zachęcenie dzieci do zainteresowania się tematyką oszczędzania. W konkursie wzięli udział uczniowie klas I-III.
Dziś oszczędzam w SKO jutro w PKO - czyli o korzyściach płynących z oszczędzania
Szkolna Kasa Oszczędności PKO BP działająca w naszej szkole ogłasza konkurs plastyczny pod tytułem
"Dziś oszczędzam w SKO jutro w PKO - czyli o korzyściach płynących z oszczędzania"
Przygody Kuby Pieniążka i Żyrafki Lokatki
8 października 2020r. w świetlicy odbyły się zajęcia z zakresu edukacji ekonomicznej, w których uczestniczyli uczniowie klasy 2a i 2f. Podczas zajęć zapoznali się z książeczką pt. "Przygody Kuby Pieniążka i Żyrafy Lokatki, czyli przewodnik po świecie pieniędzy".
Konkurs plastyczny SKO "Mam pieniądz o wartości nieskończonej, czyli gdybym był bogaty..."
W dniu 30.10.2019. rozstrzygnięty został konkurs plastyczny "Mam pieniądz o wartości nieskończonej, czyli gdybym był bogaty...", zorganizowany przez Szkolną Kasę Oszczędności PKO BP działającą w naszej szkole. Na konkurs wpłynęło 55 prac wykonanych przez uczniów klas I-III.
Mikołaj też oszczędza z SKO
Rozstrzygnięty został konkurs plastyczny "Mikołaj też oszczędza z SKO", zorganizowany przez Szkolną Kasę Oszczędności PKO BP działającą w naszej szkole. Głównym celem było zachęcenie dzieci do zainteresowania się tematyką oszczędzania. W konkursie wzięli udział uczniowie klas I-III.
Konkurs plastyczny "Moje marzenia z SKO"
W dniu 8.11.2017. odbyło się wręczenie nagród w konkursie plastycznym „Moje marzenia z SKO”, zorganizowanego przez Szkolną Kasę Oszczędności PKO BP działającą w naszej szkole. Głównym celem było zachęcenie dzieci do zainteresowania się tematyką oszczędzania. W konkursie wzięło udział 37 uczniów klas I-III.