Menu 1
„Wybieram wodę” to ogólnopolski program edukacyjny, wspólna inicjatywa Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Instytutu Promocji Zdrowia i Dietoterapii. Działania programu będą zwracać szczególną uwagę na to, jak ważną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywa prawidłowe nawodnienie organizmu.
Warto również podkreślić fakt, że w krajach europejskich rocznie przypada średnio trzy razy więcej wód powierzchniowych na jednego mieszkańca niż w Polsce, stąd wiedza dotycząca racjonalnego gospodarowania wodą powinna być szeroko popularyzowana w naszym kraju. Dlatego też ważnym elementem projektu będzie promocja ochrony naturalnych zasobów wodnych, które chronią nas przed deficytem niezbędnego składnika diety. Program „Wybieram wodę” ma na celu promocję korzyści płynących z picia wody, zarówno wodociągowej, jak i butelkowanej. Edukacja z zakresu prawidłowego nawodnienia organizmu prowadzona również będzie w kontekście prawidłowo zbilansowanej diety. Co więcej, działania w ramach programu będą podkreślać rolę wody nie tylko w zachowaniu zdrowia, ale także w środowisku, gospodarce, przemyśle i rolnictwie. Z uwagi na potrzebę ochrony naturalnych zasobów wodnych, jednym z kluczowych zadań projektu będzie także propagowanie racjonalnego gospodarowania wodą i jej oszczędzania.
Program realizowany będzie wśród uczniów z klas I- III.
Więcej informacji o programie znajduje się na stronie: http://www.wybieramwode.pl
{submodules_525}
"Wybieram wodę" - Mały Ekolog
Uczestnicy kółka przyrodniczego z klasy 1 e podczas realizowanej w drugim semestrze Innowacji ped. „Mały Ekolog” wzięli udział w programie „Wybieram wodę”. W ramach w. w programu zostały zrealizowane np. tematy: Woda cenniejsza niż złoto. Od kropli wody do organizmu człowieka. Ochrona zasobów wodnych. Woda dla lasu, las dla wody. Jak woda płynie w drzewach. Woda na talerzu. Woda pełna smaku. Podczas zajęć uczniowie poznali m. in.: właściwości wody, sposoby jej ochrony oraz jej znaczenie dla planety. Działania w ramach programu miały za zadnie podkreślić rolę wody nie tylko w zachowaniu zdrowia, ale także w środowisku, gospodarce, przemyśle i rolnictwie.