Menu 1
W bieżącym roku szkolnym w klasach 3b, 3c i 3d realizowane będą zajęcia w ramach projektu „Wiem, czuję, pomagam”. To pakiet edukacyjny, którego zasadniczym celem jest wsparcie nauczycieli w pracy z młodszymi uczniami nad kształtowaniem postaw prospołecznych, których podstawą są określone wartości. Zawarte w nim scenariusze zajęć, zostały opracowane na postawie „Mądrych bajek z całego świata”. Każdy ze scenariuszy promuje określone wartości i postawy, tj. szacunek, troskę o innych, dzielenie się, odwagę, przyjaźń, współpracę. Punktem wyjścia do każdych zajęć jest bajka. Stanowi ona inspiracją do działań indywidualnych i grupowych skoncentrowanych wokół określonej wartości. Podejmowane działania mają charakter aktywizujący oraz rozwijają kompetencje poznawcze, społeczne i emocjonalne.
Treści zawarte w scenariuszach odnoszą się m.in. do:
• kształtowania systemu wartości wśród uczniów, w tym współpracy, solidarności, altruizmu,
• rozwijania u uczniów poczucia godności własnej osoby i godności innych osób,
• rozwijania postawy aktywności w życiu społecznym oraz odpowiedzialności za zbiorowość,
• kształtowania prospołecznych postaw w tym: rozwijania postawy otwartości na potrzeby drugiego człowieka, szacunku wobec niego i umiejętności prowadzenia dialogu z nim.
Zajęcia realizowane w ramach projektu: „Wiem, czuje, pomagam” – to lekcje empatii.
Projekt objęty jest honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka.
"Piotruś i Żółty Talerz"
Wiem. Czuję... Pomagam! to cykl multimedialnych inspiracji do zajęć z dziećmi na podstawie "Mądrych bajek z całego świata". Rok szkolny 2019/2020 rozpoczęliśmy bajką pt. „Piotruś i Żółty Talerz”.
Marzenia się spełniają, zwłaszcza gdy marzy się o szczęściu nie tylko dla siebie, ale i dla innych! Piotruś bardzo nie lubił, jak żartuje się z tych jego kolegów, którzy do szkoły przynoszą skromne kanapki, bez wędliny i drogich dodatków. Chciał, by wszystkie dzieci jadły tak samo smacznie i zdrowo. Dlatego z pomocą przyszedł mu zaczarowany Żółty Talerz i sprawił, że każde dziecko zjadło smaczny i pięknie podany posiłek. W życiu często zdarzają się sytuacje, w których ktoś potrzebuje naszego wsparcia, dlatego trzeba sobie wzajemnie pomagać i dzielić się tym, co mamy. Nie ma gorszych i lepszych, możemy podzielić się tym, co mamy. Dzielenie się sprawia radość zarówno tym, którym dajemy, jak i nam samym.