Menu 1

Nasza szkoła w projektach:

MicrosoftTeams-image_(1)

Laboratoria Przyszłości

logo archimedes

innowacje pedagogiczne_1

SWIETLIK

1

logo instaling

1

Early Stage

Kampania JA CZYTAM! to największe wydarzenie edukacyjne 2015 roku!

Minister Edukacji Narodowej ogłosiła edukacyjne priorytety na rok szkolny 2015/2016. Rozwijanie kompetencji czytelniczych oraz upowszechnianie czytelnictwa wśród dzieci i młodzieży znalazło się wśród tych priorytetów. JA CZYTAM! doskonale wpisuje się w wyznaczony przez MEN kierunek. Pozwala realizować te zadania w sposób nieschematyczny, ciekawy i twórczy.

JA CZYTAM! to kampania społeczna, do której dołączyła nasza szkoła. Jej celem jest rozwijanie kompetencji czytelniczych wśród dzieci i młodzieży przez organizację w szkołach Dyskusyjnych Klubów Edukacyjnych.

Opiekunowie :

Klasy I-III - Alicja Stefańska, Albina Ustrobińska

Klasy IV-V   - Alicja Kwaśniewska, Ewa Śniegowska

Klasy IAG, IBG - Ewa Śniegowska, Alicja Kwaśniewska

Już niebawem pojawi się pierwsze spotkanie DKE, a więcej informacji znajduje się na stronie: www.jaczytam.pl

Dlaczego każdy z nas jest inny? Czy to dobrze, że różnimy się między sobą?

2016-04-22

Już w najbliższy wtorek (26 kwietnia) o godz.13.00 w sali nr 14 odbędzie się spotkanie DKE dla uczniów klas młodszych.

Materiały do dyskusji:

• Książka Agnieszki Tyszki „Róże w garażu”

Wakacje na działce mogą być nudne - zwłaszcza, że inni w tym czasie wypoczywają gdzieś nad morzem albo
w Grecji. I co tu robić, gdy wokół tylko las, gromada znużonych dzieciaków i stado czarnych kotów snujących się po okolicy? Takie pytanie zadają sobie bohaterowie opartej na prawdziwych zdarzeniach historii Agnieszki Tyszki.

Dwie rodziny, każda mająca po troje dzieci, spędzają wakacje na odludziu. Z szóstką swych pociech są tylko dwie mamy, przyjaciółki z czasów szkolnych. Ich pociechy to znużona Karolina, korespondująca esemesowo
 z koleżanką ze szkoły, Joasia, która interesuje się przyrodą i wszędzie zabiera specjalistyczny sprzęt do badań, Jula, która hoduje w krzakach niewidzialne tygrysy, Michał bawiący się w detektywa z Nowego Jorku, a także Aga hodująca w kieliszku Owadka oraz dwuletni Lolo, który zajmuje się… No właśnie - tym, czym zajmują się chłopcy w jego wieku.

Cała historia pokazana została z sześciu różnych punktów widzenia, każdy bowiem widział wydarzenia na swój sposób, zależnie od wieku, płci, wcześniejszych doświadczeń.

Książka dzięki swej wielogłosowości jest niezwykle interesująca. Młody czytelnik może utożsamiać się z jednym z ulubionych bohaterów i razem z nim rozwiązywać zagadkę.

• Film z udziałem Agnieszki Tyszki wprowadzający do dyskusji

Serdecznie zapraszamy: Albina Ustrobińska, Alicja Stefańska

Nasza szkoła w projektach:

sko_logo

Yellow logo

Futurę logo

bajki bez barier swiatelko fundusz

logo_do_programu_RUR_(1)

Logo_projektu-_klasy_3