Menu 1
Kampania JA CZYTAM! to największe wydarzenie edukacyjne 2015 roku!
Minister Edukacji Narodowej ogłosiła edukacyjne priorytety na rok szkolny 2015/2016. Rozwijanie kompetencji czytelniczych oraz upowszechnianie czytelnictwa wśród dzieci i młodzieży znalazło się wśród tych priorytetów. JA CZYTAM! doskonale wpisuje się w wyznaczony przez MEN kierunek. Pozwala realizować te zadania w sposób nieschematyczny, ciekawy i twórczy.
JA CZYTAM! to kampania społeczna, do której dołączyła nasza szkoła. Jej celem jest rozwijanie kompetencji czytelniczych wśród dzieci i młodzieży przez organizację w szkołach Dyskusyjnych Klubów Edukacyjnych.
Opiekunowie :
Klasy I-III - Alicja Stefańska, Albina Ustrobińska
Klasy IV-V - Alicja Kwaśniewska, Ewa Śniegowska
Klasy IAG, IBG - Ewa Śniegowska, Alicja Kwaśniewska
Już niebawem pojawi się pierwsze spotkanie DKE, a więcej informacji znajduje się na stronie: www.jaczytam.pl
Kiedy czujemy się bezpieczni i szczęśliwi?
25 stycznia od godz.13.00 do 14.00 w sali nr 13 odbędzie się spotkanie DKE dla uczniów klas młodszych.
O czym dyskusja?
Co to jest miłość, a co to chciwość? Co to jest bezpieczeństwo i szczęście? Co jest w życiu najważniejsze?
Materiały do dyskusji:
- Książka Elżbiety Zubrzyckiej „Miłość czy chciwość?"
Książeczka jest pełnym humoru opowiadaniem dla dzieci, dzięki któremu pociechy zrozumieją, że o wartości człowieka świadczą jego cechy wewnętrzne, a nie przedmioty, którymi się otacza. Dwóm chłopcom bliźniakom codzienne życie dostarcza zabawy, wielu przygód i wrażeń. Stają się coraz bardziej samodzielni, wkraczają w „wielki świat”, który budzi ich obawy i niepokój. Gdzie szukać bezpieczeństwa? W ramionach kochających rodziców czy wśród drogocennych skarbów? Rodzice znajdą w książce wskazówki, jak wychować szczęśliwe dziecko, które czuje się bezpieczne i kochane.
- Film z udziałem Elżbiety Zubrzyckiej wprowadzający do dyskusji.
Serdecznie zapraszamy: Alicja Stefańska, Albina Ustrobińska.