Tematyczne
"Rycerskie gofry" - celiakia i alergie pokarmowe
W ramach cyklu "Bajki bez barier" uczniowie klasy 1 f zapoznali się z historią chłopca, który spędzał wakacje w agroturystyce na wsi. Dużo zwiedzał lokalnych atrakcji, ale znajdował też czas na przyglądanie się pracy na polu oraz obowiązkom w opiece nad zwierzętami. Bawił się również z córką gospodarzy.
Podczas pobytu okazało się, że wakacyjny gość jest chory na celiakię i nie może spożywać produktów z pszenicy. Nasza mała gospodyni bardzo się tym przejęła i początkowo współczuła chłopcu, że nie może zjeść pysznych ciastek czy chleba. Jednak gdy została zaproszona na gofry z mąki kukurydzianej, przekonała się, że smakują inaczej, ale również są pyszne.
Dzięki tej historii uczniowe dowiedzieli się, że nie każdy może jeść wszystko na co ma ochotę. Często ludzie ze względów zdrowotnych muszą ograniczać spożywanie niektórych produktów. I nie mamy prawa się z nich naśmiewać czy robić przykrości. Wręcz przeciwnie, możemy sami otworzyć się na inne, często o wiele zdrowsze, potrawy i sami je przygotowywać.
Ta była prawdziwa lekcja tolerancji i akceptacji.