INFORMACJE

Archiwum SP 1-3 2018/2019

Mądra bajka "O tym, jak Anansi obdarzył ludzkość opowieściami"

2019-02-20

W Togo zatrzymaliśmy się na dłużej. Bajka, która słuchana jest w lutym nosi tytuł „O tym, jak Anansi obdarzył ludzkość opowieściami”.

Bohaterski Anansi zadbał o to, by legendy znano i snuto z ochotą. Poprosił o nie boga Yame żarliwie dla ludzi. Ten odrzekł skwapliwie:

– Dobrze, drogi Anansi, tak się stanie, ale najpierw wykonasz zadanie. Wojownik, półczłowiek, półpająk, zgodził się, instrukcji słuchając.

–Pająka i panterę, szerszenie  i krasnoludka przynieś mi –  instrukcja była krótka.

Anansi, nie tracąc czasu,  skierował swe kroki do lasu.

Kiedy miał zdobycze, zaniósł bogu. A w niebie zawołał od progu: – Przybywam, tak jak obiecałem, polecenie dobrze wykonałem.

Yame nie ukrywał zdziwienia. Wyraził uznanie i rzekł:  – To wszystko zmienia. Ludzkość opowieści będzie miała.  Po to są, żeby ludzkość je znała.

I od tego czasu, Czytelniku, na świecie jest podań bez liku. W chwilach zwątpienia i radości w życiu człowieka słowo gości.

Anansi okazał się sprytny, inteligentny, odważny , mądry. Umiejętności, które posiadał pozwoliły mu wykonać trudne zadania.

Nasza szkoła w projektach:

sko_logo

Yellow logo

Futurę logo

bajki bez barier swiatelko fundusz

logo_do_programu_RUR_(1)

Logo_projektu-_klasy_3