INFORMACJE

Archiwum SP 1-3 2018/2019

Sukces uczniów z klas trzecich w Projekcie Zdrowo jem, więcej wiem!

2019-02-24

Miło jest nam poinformować, że zespół „Szalone warzywka” otrzymał dyplom za zajęcie 7 miejsca w etapie jesiennym w 9 edycji ogólnopolskiego projektu edukacji prozdrowotnej „Zdrowo jem, więcej wiem” w roku szkolnym 2018/2019. Projekt jest jednocześnie konkursem składającym się z 3 etapów (jesień – zima – wiosna), który odbywa się pod Honorowym Patronatem Pierwszej Damy, Agaty Kornahauser – Dudy. Głównym jego celem jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów dla zdrowia szkodliwych. Uczniowie zrealizowali wszystkie zadania w etapie jesiennym, a ich starania zostały ocenione bardzo wysoko – 505 pkt. Aktualnie zespół „Szalone warzywka” realizuje etap zimowy, a opiekunem zespołu jest p. A. Opalińska.

Zadania etapu jesiennego w ramach projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”:

1. Działania promujące zdrowe odżywianie pod hasłem „Warzywa i owoce na co dzień i od święta”.
  2. Przygotowanie przedstawienia według wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”.
  3. Działania w ramach lekcji „Woda na zdrowie” – uświadomienie dzieciom roli wody w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka.
  4. Zorganizowanie konkursu Plakat promujący przedstawienie „Na straganie”.
  5. Zorganizowanie konkursu „Reklama wody”.
  6. Forum zdrowia – eliksir życia – przeprowadzone dla rodziców klas trzecich podczas wywiadówek.
  7. Promocja zdobytej wiedzy i podjętych działań dla społeczności szkolnej.

Nasza szkoła w projektach:

sko_logo

Yellow logo

Futurę logo

bajki bez barier swiatelko fundusz

logo_do_programu_RUR_(1)

Logo_projektu-_klasy_3