INFORMACJE
Archiwum SP 1-3 2018/2019
"Najmądrzejsze stworzenia na ziemi?
Styczniowa bajka pochodzi z Togo - jest to państwo położone w zachodniej Afryce nad Zatoką Gwinejską. Bajka, którą wysłuchali uczniowie nosi tytuł „Najmądrzejsze stworzenia na ziemi”.
W podróż dziś wyruszam śmiało – rzekł raz żółw, siadłszy pod skałą.
–Otóż mam marzenie wielkie: mieć mądrości świata wszelkie. Gdy zgromadzę je, bezsprzecznie na drzewie schowam bezpiecznie. Będą tam wyłącznie moje! Tylko moje mądrości zwoje.
Lecz jak wspiąć się na drzewa wysoki wierzchołek? Jak ukryć wśród konarów mądrości tobołek?
– Ten pień jest zbyt gruby, za stromy, za śliski. Próbuję, lecz spadam, choć finisz tak bliski.
Wysiłkom jego z boku przygląda się ślimak: – Co robisz, żółwiku? Masz mądrość, czy nie masz? Być mądrym, mój drogi, to robić użytek z rozumu. Bez tego niewielki pożytek ze zwojów w twej torbie głęboko schowanych. Zatrzymał się żółwik, tak bardzo zmieszany. Zrozumiał, że do mądrości wiedzie inna droga i nie ten jest mądry, który mądrość schowa. Gdy rozwaga i rozum kierują czynami, przeszkody i trudności zostają za nami.
Wiedzą i mądrością należy się dzielić, nie chować i trzymać ją tylko dla siebie.