INFORMACJE
Archiwum SP 4-8 2021/2022
Niemiecki da się lubić
"Spotkaj się z niemieckim w Rzeszowie" to impreza plenerowa dedykowana wszystkim zainteresowanym nauką języka niemieckiego i nie tylko. W Rzeszowie wydarzenie odbyło się w ostatnim tygodniu wrześniu w Parku przy Fontannie Multimedialnej , zorganizowane było przez Goethe Instytut w Warszawie.
Nie mogło oczywiście zabraknąć tam naszych uczniów, którzy lubią uczyć się języka niemieckiego i są zainteresowani kulturą niemieckojęzycznego obszaru językowego. Organizatorzy chcieli odczarować mit trudnego i nieprzystępnego języka. Pokazać, że nauka niemieckiego wcale nie jest nudna, a przede wszystkim niesie z sobą konkretne korzyści w przyszłości.
Najbardziej podobał się kiosk przeniesiony żywcem z Niemiec, gdzie można było zaopatrzyć się w lubiane i znane artykuły produkowane w Niemczech np.: misie Haribo. W rolę sprzedawcy wcielili się niemieckojęzyczni pracownicy Goethe Instytutu. Walutą nie było euro ani złoty, ale punkty za poprawnie rozwiązane zadania.
Nie zabrakło też znanych i lubianych postaci ze świata kultury.
Piotr Szumny- znany magik mówił:
„Moja przygoda z niemieckim rozpoczęła się, gdy od znajomego odkupiłem niemieckojęzyczną książkę o iluzji znając tylko trzy słowa JA, DANKE I BITTE, a miałem wówczas już lat 18. Tak bardzo pragnąłem poznać jej treść, że sam słówko po słówku przy pomocy słownika zacząłem ją mozolnie tłumaczyć. W pewnym momencie zauważyłem, że nauka języka niemieckiego stała się moją pasją i trwa ona do dzisiaj. Ta fascynacja nie tylko przynosi mi wiele radości i satysfakcji, ale również przydaje mi się w życiu prywatnym i zawodowym.
Życzę Wam moi drodzy uczniowie, aby nauka języka niemieckiego również stała się Waszą pasją i radością – Niemiecki da się lubić :)