INFORMACJE
Archiwum SP 4-8 2020/2021
"Jak rozciągnąć czas?" oraz "Nie widać mnie, ale wszystko u mnie ok"
Uczniowie klasy 6b w tym roku szkolnym uczestniczą w projekcie „Praca projektowa. Jak zrealizować projekt?”. Podczas godzin wychowawczych biorą udział w aktywnościach, dzięki którym dowiadują się, jak planować i przeprowadzać projekt. Uczą się dzielić zadaniami w grupie, współpracować i dążyć do wspólnego celu. Rozwijają przy tym takie kompetencje, jak: kreatywność, samoświadomość, elastyczność, pewność siebie i współpracę.
Na jedej z ostatnich lekcji pod tytułem „Jak rozciągnąć czas?” uczniowie weryfikowali przygotowane w ramach pracy domowej diagramy przedstawiające swój typowy dzień, dowiedzieli się co walizka ma wspólnego z czasem, podzielili się swoimi sposobami na organizację czasu. Poznali także narzędzia do organizacji czasu, m.in. schemat Eisenhowera, a także podczas pracy zespołowej przyporządkowywali określone wydarzenia do odpowiedniej grupy w schemacie, oceniając ich pilność i ważność.
Podczas godziny wychowawczej klasa 6b wzięła też udział w popularnej w mediach społecznościowych akcji „Nie widać mnie, ale wszystko u mnie ok”. Po kolejnych miesiącach nauki zdalnej niektórym trudno jest rozmawiać o swoich odczuciach, ale są łatwiejsze sposoby, żeby dać znać co u nas słychać.