INFORMACJE

Archiwum Gim 2016/2017

Nie mów do mnie ENIGMAtycznie!

2017-04-04

W dniu 30 marca 2017 r. 15 naszych gimnazjalistów uczestniczyło na Uniwersytecie Rzeszowskim w inauguracji wystawy interaktywnej oraz w cyklu warsztatów pod nazwą „Nie mów do mnie ENIGMAtycznie”. Uroczystego otwarcia dokonały władze uczelni na czele z rektorem Uniwersytetu.

Pobyt na uczelni uczniowie rozpoczęli od zwiedzania interaktywnej wystawy popularnonaukowej tworzonego Centrum Nauki Eksploratorium. Zgromadzone tam eksponaty wymagają aktywności odwiedzających i przybliżają wiedzę z matematyki, biologii oraz fizyki.

Następnie pod kierunkiem pracowników Uniwersytetu uczniowie realizowali osiem tematów dotyczących szyfrowania danych. Dowiedzieli się, czym są szyfry, tworzyli algorytmy, zgłębiali system binarny, nadawali wiadomości w alfabecie Morse’a, rozszyfrowywali kody Cezara, Vigenere’a i Polibiusza oraz podążali śladami polskich matematyków, którzy rozkodowywali ENIGMĘ.

Więcej zdjęć można obejrzeć na stronie Uniwersytetu:
http://www.ur.edu.pl/uniwersytet/aktualnosci/25901,nie-mow-do-mnie-enigmatycznie-fotorelacja.html, a dla zainteresowanych podajemy tajne hasło zakodowane szyfrem Cezara: NUBSWRORJLD.

Nasza szkoła w projektach:

sko_logo

Yellow logo

Futurę logo

bajki bez barier swiatelko fundusz

logo_do_programu_RUR_(1)

Logo_projektu-_klasy_3