ŚWIETLICA

Ogólnopolski projekt edukacyjny "Na tropie zdrowego odżywiania" 2022/2023

Strona 1 z 2

KIWI - jeden z najzdrowszych owoców na świecie

Wszystko jest na dobrej drodze, żeby przejąć całkowitą kontrolę nad bezpieczeństwem świata, właśnie na naszych ostatnich już zajęciach uczniowie zostali wprowadzeni w ostatni etap misji, poznali jeden z najzdrowszych owoców na cały świecie – kiwi! Jego wartości odżywcze to: cynk, wapń, potas, magnez oraz witaminy B, C, E.

AWOKADO - niezwykle zaskakujący i tajemniczy owoc

Na kolejnych zajęciach projektowych dzieci poznały niezwykle zaskakujący i tajemniczy owoc, a mianowicie awokado, owoc bogaty w wartości odżywcze tj. potas, magnez, kwasy tłuszczowe omega oraz witaminy C, E, B, A.

Morela - ulubiony owoc dzieciaków!

Uczniowie nie mogli doczekać się kolejnych zajęć projektowych, bo główną bohaterką tej części zajęć będzie morela! Ulubiony owoc dzieciaków! Można ją jeść surową lub suszoną, jest słodka i pachnąca.

Brokuł - wyjątkowe właściwości zdrowotne

Uczniowie nabrali sił i są gotowi na kolejną przygodę, tym razem naszym głównym poszukiwanym będzie brokuł. Poznamy jego wartości odżywcze, przepis na surówkę, będziemy układać puzzle oraz naszym zadaniem będzie przyporządkowanie „Brokułowych szeregów”.

Kapusta - królowa warzyw

Na kolejnych zajęciach projektowych omówiona została kapusta, która uważana jest za królową warzyw. Warzywo to ma bardzo dużo wartości odżywczych tj. witamina E, C, K, A,B, żelazo, potas. Następnym etapem zajęć było tworzenie przez dzieci „Kapuścianego lasu” i wykonywanie różnorodnych zadań i ćwiczeń.

Uczniowie obejrzeli także materiał dokumentalny „Kiszenie kapusty”, dzięki któremu poznali etapy przygotowywania kapusty do kiszenia. Kiszona kapusta odgrywa ogromną rolę we wspieraniu odporności organizmu.

Cebula - cenne warzywo

Już nadszedł najwyższy czas na to, by wyruszyć w podróż po następne składniki odżywcze, tym razem uczestnicy projektu odnaleźli je w...cebuli!

Dzieci wysłuchały opowiadania pt. ”Jasiowy kaszel”, dzięki któremu poznały właściwości lecznicze cebuli oraz przepis na syrop z cebuli, który pomaga na kaszel. Poza tym wykonywali szereg ćwiczeń związanych z tematem zajęć.

Burak - niezwykle zdrowe, smaczne i wszechstronne warzywo

Na zajęciach uczniowie poznali niezwykle zdrowe, smaczne i wszechstronne warzywo – buraka. Przyporządkowali produkty do odpowiednich zbiorów w Learning Apps, tym samym poznając następny temat modułu. Dowiedzieli się o bogactwie witamin i składników mineralnych tego warzywa, wykonali ćwiczenie pt. „Burakiem stemplowanie”.

PROFESOR ANIMKA - na tropie zaginionych składników odżywczych

Uczestnicy projektu dołączyli do zaufanych Agentów Profesora Animki, Profesor Animka czuwa nad bezpieczeństwem świata i ostatnio zaniepokoiły go coraz bardziej zauważalne braki witamin i innych składników odżywczych. Na pomoc wzywa uczniów, którym wyznacza 8 zadań głównych. Wszystkie aktywności koncentrują się wokół 8 owoców i warzyw: grejpfruta, awokado, moreli, kiwi, kapusty, cebuli, buraka i brokułu.