ŚWIETLICA
Międzynarodowy konkurs

"Kangur matematyczny
Zrealizowaliśmy kolejne zadanie w ramach Międzynarodowego projektu „Z kulturą mi do twarzy” – „Drzewko szczęścia”. W dniu 10 października obchodziliśmy Dzień Drzewa. Poznaliśmy jakie zalety mają drzewa, co dają nam, zwierzętom i innym roślinom. Zastanawialiśmy się jakby wyglądał świat bez drzew i czy moglibyśmy bez nich żyć. Poznaliśmy również lasy w Polsce oraz różne rodzaje drzew, rosnących w naszym kraju. Światowy Dzień Drzewa był dla nas przypomnieniem o konieczności dbania o środowisko, od którego przecież tak wiele zależy. Wykorzystując papier i farby wykonaliśmy piękne kolorowe „Drzewka szczęścia”.
Międzynarodowy Projekt Edukacyjny „Z kulturą mi do twarzy” 2025/2026
W roku szkolnym 2025/2026 nasza świetlica bierze udział w Międzynarodowym Projekcie Edukacyjnym „Z kulturą mi do twarzy” edycja V.
Cele projektu wynikające z podstawy programowej:
Wprowadzanie uczniów w świat wartości, w tym ofiarności, współpracy, solidarności, altruizmu, patriotyzmu i szacunku dla tradycji, wskazywanie wzorców postępowania i budowanie relacji społecznych, sprzyjających bezpiecznemu rozwojowi ucznia (rodzina, przyjaciele). Wzmacnianie poczucia tożsamości indywidualnej, kulturowej, narodowej, regionalnej i etnicznej, Formowanie u uczniów poczucia godności własnej osoby i szacunku dla godności innych osób, Ukierunkowanie ucznia ku wartościom.
Cele szczegółowe:
Promowanie kultury wysokiej, wrażliwości na piękno, rozwijanie poczucia estetyki poprzez kontakt ze sztuką, współpraca z placówkami kulturalnymi i środowiskiem lokalnym, wychowanie w duchu wartości, takich jak: dobro, piękno, altruizm, patriotyzm, kształtowanie empatii i szacunku wobec osób starszych i niepełnosprawnych, kształtowanie poczucia przynależności do kraju, regionu, zapoznanie z ich tradycjami i historią w sposób dostępny dziecku, zapoznanie z normami i zasadami życia społecznego oraz ich przestrzeganie, współpraca z rodzicami, włączanie ich do aktywnych działań na rzecz placówki.
.png)

.png)